Super Last Minute

Deze week vertrekken

Ultra Last Minute

Binnen 48 uur vertrekken

All Inclusive

Zorgeloos last minute genieten

Stedentrip

Binnen 6 weken vertrekken

Lekker vakantie vieren van cryptocurrency, kan dat?

Is het mogelijk om last minute op vakantie te gaan met cryptocurrency? Sinds de pandemie heeft de wereld van cryptocurrency een enorme groei doorgemaakt. Wat ooit begon als een niche voor nerds en zakelijke investeerders is vandaag de dag een onderwerp geworden waar zelfs de gemiddelde consument blij van wordt. Tegelijkertijd is de manier waarop we reizen in de afgelopen jaren veranderd. 

We gaan de laatste jaren bijvoorbeeld steeds vaker in eigen land op vakantie. Hoe zou het zijn om deze trends met elkaar te combineren? In andere woorden: is lekker vakantie vieren in eigen land (of het buitenland) met behulp van cryptocurrency mogelijk? We zochten het voor je uit in dit artikel.

Even opfrissen, hoe zit dat ook alweer met cryptocurrency?

Hoewel een groot deel van de Nederlanders dus geïnvesteerd heeft in cryptocurrency zoals de Bitcoin zijn er nog steeds genoeg mensen die niet precies weten hoe het zit met cryptocurrency. Een deel daarvan zijn zelfs mensen die een investering in crypto hebben zitten. Daarom even een kleine opfrisser, het is namelijk nog helemaal niet zo lang geleden dat Bitcoin nog niks waard was. Een groep programmeurs, waarvan de identiteit tot de dag van vandaag onbekend is, ontwikkelde een digitale munt waar de banken en overheden geen invloed op zouden hebben. In 2009 werd de eerste betaling gedaan met deze munt, de zogeheten Bitcoin.

Op 12 januari 2009 verstuurt Satoshi Nakamoto, het synoniem van de programmeur of de groep programmeurs achter de Bitcoin, de eerste betaling naar computerprogrammeur Hal Finney. Dat bleek het begin te zijn van een groot succes. Nadat programmeur Laszlo Hanyecz 10.000 Bitcoins betaalde voor twee pizza’s ging het snel. Waar de munt iets meer dan tien jaar geleden niks waard was, staat de koers van de Bitcoin op het moment van schrijven (eind mei 2024) op meer dan € 62.000 voor één Bitcoin. Wie had dat toentertijd ooit kunnen denken? Laszlo Hanyecz in ieder geval niet, anders had hij zijn munten wel bewaard.

Is het mogelijk om een vakantie te betalen met crypto?

Nadat de eerste pizza was betaald met cryptocurrency duurde het nog wel even voordat de gewone consument gebruik ging maken van de digitale munt. Het was eigenlijk pas in de coronacrisis dat de munt écht bekendheid kreeg en sindsdien zijn er al meerdere records gehaald. Tegenwoordig kun je van alles kopen met je crypto’s, maar de meeste mensen kiezen er toch voor om hun investering te laten staan in de hoop dat het uiteindelijk meer waard wordt. Wil je er toch van op vakantie? Dan is het goed om te weten dat dat gewoon kan. Sterker nog: het betalen van vliegtickets met crypto wordt steeds populairder.

Er zijn namelijk verschillende aanbieders van vakanties waar jij kunt betalen met je Bitcoin of andere Big Cap Coins zoals Litecoin en Ethereum. Omdat cryptocurrency zo’n internationaal karakter heeft, gaat het hierbij vaak om vakanties buiten Nederland. De eerste luchtvaartmaatschappij die betalingen met Bitcoin accepteerde, was AirBaltic uit Letland in 2014. Sindsdien zijn er steeds meer reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen waar je terecht kunt wanneer je je vakantie wil vieren van je crypto-investering. Maar: je zal al gauw merken dat je ook binnen Nederland op steeds meer plekken met crypto kunt betalen. De lijst met geaccepteerde digitale valuta wordt ook nog eens steeds langer.

Voordelen van je vakantie betalen met crypto’s

Vraag je je af waarom je je crypto’s zou gebruiken voor een volgende vakantie? Simpel: er zijn veel voordelen te ontdekken hieraan. Denk bijvoorbeeld aan de volgende pluspunten:

  • Je hoeft geen transactiekosten te betalen wanneer je je vakantie met crypto betaalt, ook niet wanneer dit een last minute is. Bij andere betaalmethoden, zoals betalen met je creditcard, moet dit vaak wel.
  • Wat ook prettig is, is dat je crypto’s niet zomaar kunnen worden gestolen op vakantie. Dat komt omdat crypto niet tastbaar is. Let er in dit geval wel op dat je geen USB wallet gebruikt.
  • Wil je anoniem een reisje boeken, bijvoorbeeld om iemand te verrassen? Met Bitcoin en andere cryptocurrency zijn transacties volledig anoniem. 
  • Op verschillende vakantiebestemmingen kun je ook gewoon in de winkels en bij hotels met je crypto’s betalen.

Daarnaast zijn er natuurlijk wel enkele kritische punten waar je rekening mee moet houden. Een groot nadeel aan betalen met crypto is bijvoorbeeld dat de waarde van je investering in enkele dagen en zelfs minuten kan veranderen. Dit betekent dat je reisje bijvoorbeeld ineens veel meer geld kan kosten. Andersom kan natuurlijk ook, waardoor je juist goedkoper uit bent. Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Ook kan het zo zijn dat je inleg meer waard wordt wanneer je het laat staan. Maar: heb je een leuke winst gemaakt met je investering en wil je daar wat leuks mee doen? Dan is een last minute vakantie boeken zeker een goed idee!

Dit artikel is geschreven door:

Anna van Dijk

Ik ben Anna van Dijk en schrijf regelmatig artikelen voor Lastminute7.nl. Ik ben docent op een basisschool en in de vakanties trek ik er graag op uit. Meestal boek ik in de schoolvakanties een lastminute. Zo ben ik ooit terecht gekomen bij Lastminute7.nl. Nu zie je met enige regelmaat een artikel van mij voorbij komen.

Dit artikel is gepubliceerd op:

Via welke organisatie boek jij het liefste jouw vakantie?